Proč je cukr nezdravý?

Inzulin pomáhá přeměnit cukr v krvi na energii. Cukr nám dává jen jednu věc - energii. Potřebují snad lidé na Západě více energie? Získáváme spoustu energie ze zdravých potravin. Tak proč bychom měli jíst cukr? Je to prostě zbytečné.

Kalorie z bílého cukru jsou ty nejhorší kalorie, které můžete konzumovat, tak proč bychom to měli dělat? Když trávíme cukr, enzymy v tenkém střevě ho rozkládají na glukózu. Glukóza se pak uvolňuje do krevního oběhu, kde se přenáší do tkáňových buněk v našich svalech a orgánech a přeměňuje se na energii. Beta buňky ve slinivce neustále monitorují množství glukózy v krevním řečišti a uvolňují inzulín, kterým cukr v krvi regulují. To znamená, že pokud konzumujete více cukru, než je vaše tělo schopné ihned spotřebovat, uloží se pro pozdější udržení konstantní hladiny cukru v krvi. Když vaše tělo přestane produkovat inzulín nebo ho nebude vyrábět v dostatečném množství, případně když se vaše buňky stávají vůči němu odolné, může to mít za následek cukrovku a hladina cukru v krvi se zvedne do zdraví nebezpečných hodnot.

Je jasné, že lidé v západním světě by měli snížit příjem cukru.

Co je ve vaší směsi sladidel?

 Složení se může produkt od produktu lišit. 

Jednotlivé příchutě byly testovány stovkami lidí formou hloubkových diskuzí. Jako nejlepší pro plnou a sladkou chuť bez cukru se ukázala následující kombinace sladidel:

  • 1. Steviol-glykosidy
  • 2. Sladká vláknina
  • 3. Xylitol
  • 4. Erythritol

Co je stévie?

Stevia je mezi potravinovými přísadami velmi unikátní kvůli tomu, co nedělá. Nepřijímá kalorie! Hurá! Stevia je na rozdíl od ostatních náhražek cukru přírodní. Je vyrobena z listu rostliny příbuzné oblíbeným zahradním květům aster a chryzantém. V Jižní Americe lidé používají Steviu k slazení nápojů po tisíce let. Stevia je 300 krát sladší než cukr ve stejné koncentraci – a to je něco! Stevie používáme téměř ve všech našich výrobcích kvůli skvělé chuti, ale také proto, že má minimální vliv na hladinu cukru v krvi.

Co je to Erythritol?

Erytritol je cukerný alkohol. Vyskytuje se přirozeně v některých druzích ovoce, jako jsou hrušky a švestky. Má sladkou chuť a chutná téměř jako běžný cukr. Erytritol nemá žádné kalorie a nemá vliv na hladinu cukru v krvi. Technicky se jedná o sacharid, ale jedná se o polyol všestranných, méně kalorických sacharidů, které poskytují chuť a strukturu cukru asi s polovinou kalorií!

Co je to sladká vláknina?

Sladká vláknina je víceúčelová složka potravin používaná k nahrazení cukru, tuku a kalorií. Používáme také v našich produktech stevii, která je mnohem sladší než běžný cukr, proto nemusíme používat tolik cukru - a potřebujeme něco jiného, čím ho nahradit. Sladká vláknina je plnidlo, které naše výrobky stabilizuje a udržují ideální vlhkost. Polydextróza obsažená v našich produktech vás zasytí na delší dobu a neovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Co je to Xylitol?

Slovo Xylitol pochází z řeckého kořene xylo - což znamená „dřevo“ a „-itol“ indikuje, že se jedná o cukerný alkohol. To už možná víte sami. Ano, je to březový cukr. Ze stromů, to je cool – ne? Xylitol se extrahuje z břízy nebo hlav kukuřice. Xylitol se používá jako přírodní alternativa k cukru s poměrem sladkosti 1: 1. GI - 7-13, na což musí dávat pozor diabetici. Může mít ve vyšších dávkách projímavý efekt,  má o 40 % méně kalorií než cukr.

Co jsou umělá sladidla?

Umělá sladidla neboli náhražky cukru jsou chemické látky přidávané do některých potravin a nápojů, aby dodaly sladkou chuť. Ale nejsou škodlivé? Existuje celá řada studií, které poukazují na to, že umělá sladidla mohou ve skutečnosti spíše přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti než ke ztrátě hmotnosti. Mohou také zvýšit riziko vzniku obezity, cukrovky typu 2 a srdečních chorob. Umělá sladidla neuspokojují touhu mozku na něco sladkého, a tak vedou člověka k tomu, aby konzumoval jiné potraviny bohaté na kalorie, kterými si absenci cukru bude kompenzovat. Příkladem umělých sladidel je aspartam, acesulfám draselný a sukralóza. V našich produktech nikdy nepoužíváme umělá sladidla, protože existují další přírodní alternativy, které jsou mnohem lepší!

Proč nepoužíváme pšenici nebo lepek?

Všechny produkty naši společnosti  jsou bez pšenice a lepku. Ne proto, že je to trendy a in, ale protože se v našem těle pšenice rychle mění na cukr. Lepek je proteinový kompozit, který se nachází v zrnech. Pšenice je nejznámějším zdrojem lepku; pšenice se skládá z dlouhých řetězců glukózy a naše tělo je rozkládá stejně jako běžný cukr. Lepek může způsobovat zánětlivé stavy v těle, což negativně ovlivňuje celý váš organismus. Proto to nepoužíváme.

Jsem na dietě (GI/Keto/LCHF/Low carb) – můžu jíst vaše produkty?

Ano, můžete si určitě dopřát  naše výrobky, i když jste na nízko-sacharidové dietě. Nezáleží na tom, jestli jde o GI, Keto, LCHF nebo počítání sacharidů - všechny naše produkty jsou vyvinuty tak, aby co nejméně ovlivnily hladinu cukru v krvi. A protože sacharidy ovlivňují hladinu cukru v krvi, vždy se snažíme, aby naše produkty obsahovaly co nejméně sacharidů. Pokud chcete zjistit, kolik sacharidů obsahuje produkt, odečtete karbohydráty mínus polyoly (cukr, který není ovlivněn vaším krevním cukrem), a dostanete množství čistých karbohytrátů / čistých sacharidů.

Můžu jíst vaše produkty, když mám diabetes?

Ano, určitě. Naše výrobky jsou pro vás jako diabetika ideální. Můžete si vychutnat všechny naše výrobky, aniž by to ovlivnilo hladinu cukru v krvi. Jako diabetik byste se měli snažit udržet hladinu cukru v krvi co nejstabilnější. A protože nikdy nepřidáváme do našich produktů cukr, pšenici a lepek, který se stává glukózou (cukrem), naše výrobky vám pomohou udržet stabilní hladinu krevního cukru. Důležité je zdůraznit, že různí lidé reagují různě, takže se hodnoty mohou lišit od jednoho člověka k druhému. 

Bobon.cz používá cookies, abychom Vám mohli poskytnou co nejlepší služby. Používáním naších stránek s tím souhlasíte. Více informací