Můžu jíst vaše produkty, když mám diabetes?

Ano, určitě. Naše výrobky jsou pro vás jako diabetika ideální. Můžete si vychutnat všechny naše výrobky, aniž by to ovlivnilo hladinu cukru v krvi. Jako diabetik byste se měli snažit udržet hladinu cukru v krvi co nejstabilnější. A protože nikdy nepřidáváme do našich produktů cukr, pšenici a lepek, který se stává glukózou (cukrem), naše výrobky vám pomohou udržet stabilní hladinu krevního cukru. Důležité je zdůraznit, že různí lidé reagují různě, takže se hodnoty mohou lišit od jednoho člověka k druhému.

O nás.

11. června 2018 byl našemu synovi diagnostikován diabetes 1. typu. 

Hned od počátku jsem měla představu, o jakou nemoc se jedná. Moje babička pomalu umírala na diabetes typu 2. Poté, co jako třicetiletá touto nemocí onemocněla, měla po 15 letech amputovány obě dolní končetiny. Později navíc oslepla, a nakonec zemřela na diabetické koma. Diabetes jí přinesl spoustu komplikací, přestože dodržovala dietu D9. Jedná se o dietu s vysokým obsahem sacharidů, která byla doporučována lékaři. Tato dieta ale bohužel u dospělých diabetiků nepřináší moc dobré výsledky, protože v dospělém věku už má diabetik hodně komplikaci a dosažení vyššího věku je málo pravděpodobně.

Tato diagnóza zcela změnila náš život. Hledali jsme řešení a našli jsme ho v nízkosacharidové (low–carb) stravě. Pomocí této stravy se dá vyrovnat hladina cukru v krvi, eliminovat výkyvy hodnot cukru, zlepšit kondice a tím výrazně snížit dávky inzulinu. O tomto způsobu stravování jsme se dočetli v knize doktora( kniha Dr Bernstein's Diabetes Solution) Richarda Bernšteina, který sám onemocněl diabetem 1.typu ve 12 letech a vyzkoušel ho sám na sobě. V knize můžete najít plný a podrobný návod k boji s touto nemoci, byla napsána jako pomůcka pro lékaře, takže je tam úplně všechno, co byste o této nemoci i o dietě chtěli vědět. Najdete zde i příběhy lidí z celého světa, kteří potvrzují účinnost této diety.

Ze stravy jsme vyloučili všechny obiloviny a výrobky z nich (např. chléb, těstoviny, kaše a mouku), brambory a cukr.

Zachovali jsme maso, vejce, ryby, olej a zeleninu. Ovoce bohužel obsahuje hodně fruktózy, která také zvyšuje hladinu cukru, a proto jsme ho vynechali.

Na začátku to bylo opravdu těžké, protože všechno, co jsme jedli před tím a na co jsme byli zvyklí, jsme najednou nemohli jíst. Chyběl nám chleba a synovi něco sladkého.

A co nabízejí naše obchody? Bohužel pro diabetiky tam najdeme jen sladidlo sacharin, které bych pro dítě nedoporučila a opravdový obsah sacharidů ve výrobcích zdaleka není nízký.

Já jsem náhodou objevila web o low-carb stravě a díky němu jsem se dozvěděla o kvalitních, nízkosacharidových produktech a výrobcích norské firmy Funksjonal Mat. Jsou to kvalitní, přírodní sladidla Sukrin a na přípravu jednoduché low–carb chleby. Vše jsme vyzkoušeli a obohatili své nízkosacharidové stravování. 

Takže teď, když dodržujeme low – carb stravování spolu se synem, máme opravdu vyvážený a bohatý jídelníček.  Ale hlavně náš syn má dobrou glykemii jako zdravý člověk (HbA1c - 30 mmol) a rychle roste a správně přibírá na váze.

Strava našich předku neobsahovala tolik sacharidů, kolik v dnešní době. Na začátku vývoje člověk vůbec nejedl cukr a jídlo s velkým obsahem sacharidů. Ve stravě byl obsažen vysoký podíl masa a tuku, často šlo o divoké hlízy a kořeny. Ovoce mělo nízký obsah cukru, bylo sezonní a sloužilo spíše jako zdroj vitaminů před dlouhou zimou.

V dnešní době se všechno změnilo a lidé ve snaze o potěšení jí tolik sacharidů a cukru denně, že není divu, že jsou tolik nemocní. Vysokosacharidová strava, nadměrná konzumace cukru a málo pohybu může vest k opravdu těžkým chronickým onemocněním. 

Na našem webu si můžete objednat produkty s nízkým obsahem sacharidů, které používáme v našem stravování. Výrobky jsou kvalitní, chutné a jednoduché na přípravu. Jsme přesvědčeni, že tyto produkty vám pomohou udržet vaše zdraví a tím zvýšit sebedůvěru a kvalitu vlastního života. Pomohou vám snížit a normalizovat tělesnou váhu, udržet normální hladinu cukru v krví a tím zlepšit vaši kondici a prodloužit váš život.

Protože na začátku nizkosacharidového stravovaní (low-carb, lchf) je opravdu těžké se obejít bez toho na co jsme zvyklí, v nabídce hodně sladkých produktů. Všechny naše produkty ale neobsahuji cukr a používají jako sladidlo jen přírodní a kvalitní: stevii a erytritol.

Úspěšní v boji proti cukru budete jen tehdy, když budete držet dietu, a přesto se budete cítit skvěle a budete si moci dopřát vše, co máte rádi.

Proč je cukr nezdravý?

Inzulin pomáhá přeměnit cukr v krvi na energii. Cukr nám dává jen jednu věc - energii. Potřebují snad lidé na Západě více energie? Získáváme spoustu energie ze zdravých potravin. Tak proč bychom měli jíst cukr? Je to prostě zbytečné.

Kalorie z bílého cukru jsou ty nejhorší kalorie, které můžete konzumovat, tak proč bychom to měli dělat? Když trávíme cukr, enzymy v tenkém střevě ho rozkládají na glukózu. Glukóza se pak uvolňuje do krevního oběhu, kde se přenáší do tkáňových buněk v našich svalech a orgánech a přeměňuje se na energii. Beta buňky ve slinivce neustále monitorují množství glukózy v krevním řečišti a uvolňují inzulín, kterým cukr v krvi regulují. To znamená, že pokud konzumujete více cukru, než je vaše tělo schopné ihned spotřebovat, uloží se pro pozdější udržení konstantní hladiny cukru v krvi. Když vaše tělo přestane produkovat inzulín nebo ho nebude vyrábět v dostatečném množství, případně když se vaše buňky stávají vůči němu odolné, může to mít za následek cukrovku a hladina cukru v krvi se zvedne do zdraví nebezpečných hodnot.

Je jasné, že lidé v západním světě by měli snížit příjem cukru.

Co je ve vaší směsi sladidel?

 Složení se může produkt od produktu lišit. 

Jednotlivé příchutě byly testovány stovkami lidí formou hloubkových diskuzí. Jako nejlepší pro plnou a sladkou chuť bez cukru se ukázala následující kombinace sladidel:

  • 1. Steviol-glykosidy
  • 2. Sladká vláknina
  • 3. Xylitol
  • 4. Erythritol

Co je stévie?

Stevia je mezi potravinovými přísadami velmi unikátní kvůli tomu, co nedělá. Nepřijímá kalorie! Hurá! Stevia je na rozdíl od ostatních náhražek cukru přírodní. Je vyrobena z listu rostliny příbuzné oblíbeným zahradním květům aster a chryzantém. V Jižní Americe lidé používají Steviu k slazení nápojů po tisíce let. Stevia je 300 krát sladší než cukr ve stejné koncentraci – a to je něco! Stevie používáme téměř ve všech našich výrobcích kvůli skvělé chuti, ale také proto, že má minimální vliv na hladinu cukru v krvi.

Co je to Erythritol?

Erytritol je cukerný alkohol. Vyskytuje se přirozeně v některých druzích ovoce, jako jsou hrušky a švestky. Má sladkou chuť a chutná téměř jako běžný cukr. Erytritol nemá žádné kalorie a nemá vliv na hladinu cukru v krvi. Technicky se jedná o sacharid, ale jedná se o polyol všestranných, méně kalorických sacharidů, které poskytují chuť a strukturu cukru asi s polovinou kalorií!

Co je to sladká vláknina?

Sladká vláknina je víceúčelová složka potravin používaná k nahrazení cukru, tuku a kalorií. Používáme také v našich produktech stevii, která je mnohem sladší než běžný cukr, proto nemusíme používat tolik cukru - a potřebujeme něco jiného, čím ho nahradit. Sladká vláknina je plnidlo, které naše výrobky stabilizuje a udržují ideální vlhkost. Polydextróza obsažená v našich produktech vás zasytí na delší dobu a neovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Co je to Xylitol?

Slovo Xylitol pochází z řeckého kořene xylo - což znamená „dřevo“ a „-itol“ indikuje, že se jedná o cukerný alkohol. To už možná víte sami. Ano, je to březový cukr. Ze stromů, to je cool – ne? Xylitol se extrahuje z břízy nebo hlav kukuřice. Xylitol se používá jako přírodní alternativa k cukru s poměrem sladkosti 1: 1. GI - 7-13, na což musí dávat pozor diabetici. Může mít ve vyšších dávkách projímavý efekt,  má o 40 % méně kalorií než cukr.

Co jsou umělá sladidla?

Umělá sladidla neboli náhražky cukru jsou chemické látky přidávané do některých potravin a nápojů, aby dodaly sladkou chuť. Ale nejsou škodlivé? Existuje celá řada studií, které poukazují na to, že umělá sladidla mohou ve skutečnosti spíše přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti než ke ztrátě hmotnosti. Mohou také zvýšit riziko vzniku obezity, cukrovky typu 2 a srdečních chorob. Umělá sladidla neuspokojují touhu mozku na něco sladkého, a tak vedou člověka k tomu, aby konzumoval jiné potraviny bohaté na kalorie, kterými si absenci cukru bude kompenzovat. Příkladem umělých sladidel je aspartam, acesulfám draselný a sukralóza. V našich produktech nikdy nepoužíváme umělá sladidla, protože existují další přírodní alternativy, které jsou mnohem lepší!

Proč nepoužíváme pšenici nebo lepek?

Všechny produkty naši společnosti  jsou bez pšenice a lepku. Ne proto, že je to trendy a in, ale protože se v našem těle pšenice rychle mění na cukr. Lepek je proteinový kompozit, který se nachází v zrnech. Pšenice je nejznámějším zdrojem lepku; pšenice se skládá z dlouhých řetězců glukózy a naše tělo je rozkládá stejně jako běžný cukr. Lepek může způsobovat zánětlivé stavy v těle, což negativně ovlivňuje celý váš organismus. Proto to nepoužíváme.

Jsem na dietě (GI/Keto/LCHF/Low carb) – můžu jíst vaše produkty?

Ano, můžete si určitě dopřát  naše výrobky, i když jste na nízko-sacharidové dietě. Nezáleží na tom, jestli jde o GI, Keto, LCHF nebo počítání sacharidů - všechny naše produkty jsou vyvinuty tak, aby co nejméně ovlivnily hladinu cukru v krvi. A protože sacharidy ovlivňují hladinu cukru v krvi, vždy se snažíme, aby naše produkty obsahovaly co nejméně sacharidů. Pokud chcete zjistit, kolik sacharidů obsahuje produkt, odečtete karbohydráty mínus polyoly (cukr, který není ovlivněn vaším krevním cukrem), a dostanete množství čistých karbohytrátů / čistých sacharidů.

Bobon.cz používá cookies, abychom Vám mohli poskytnou co nejlepší služby. Používáním naších stránek s tím souhlasíte. Více informací