Je Sukrin přírodní?

Ano. Sukrin se vyskytuje v přírodě a člověk ho konzumuje již dlouhou dobu. Sukrin lze nalézt v některých druzích ovoce, jako jsou melouny, hrušky a hrozny. Nalézá se také ve fermentovaných potravinách, jako je sýr, víno a sójová omáčka.

Je Sukrin stejný jako Splenda (Sucralose) nebo aspartam?

Splenda® (sukralosa) a aspartam se nevyskytují v žádných rostlinách ani plodech, a proto nejsou přírodního původu. Jsou to laboratorně vyráběné látky, které mají několikrát vyšší sladivost než cukr. Jsou tak sladké, že se obvykle mísí s plnidly obsahujícími kalorie, jako je dextróza nebo maltodextrin, aby se daly použít jako sladidla. Sukrin se používá v čisté formě.

Je Sukrin stejný jako fruktóza?

Ne. Fruktóza je druh cukru, který obsahuje 400 kalorií na 100 g, stejně jako běžný cukr (sacharóza). Sukrin není druh cukru a neobsahuje žádné kalorie.

Je Sukrin karbohydrát (sacharid)?

Ano i ne. Sukrin je technicky sacharid, ale nechová se jako běžné karbohydráty, například cukr a škrob. Tělo nepoužívá Sukrin jako zdroj energie, ale nevylučuje se v moči. Přípravek Sukrin nemusíte zohledňovat při výpočtu příjmu sacharidů. Proto je Sukrin velmi vhodný pro všechny nízkokalorické diety a pro každého, kdo se chce vyhnout zbytečným sacharidům.

Proč může Sukrin způsobit pocit chladu v ústech?

Někdy může dojít při konzumaci přípravku Sukrin k „chladnému“ pocitu v ústech. K tomu dochází, když se zrnka krystalů Sukrin rozpouští na jazyku. Když se zrnka rozpouštějí, na jazyku vzniká chladivý pocit a je to zcela neškodné. Stejný typ chladivého vjemu je znám i v případě xylitolu a mentolu.

Mohou Sukrin používat lidé, kteří trpí na kvasinkové infekce?

Ano. Kvasinka Candida nevyužívá Sukrin jako potravu pro své rozmnožování.

Mohou Sukrin používat diabetici?

Ano. Sukrin neovlivňuje hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. Granulovaný Sukrin je proto vhodný ke konzumaci diabetiky.

Může být přípravek Sukrin bezpečně užíván osobami trpícími malabsorpcí fruktózy?

Ano. Sukrin neobsahuje fruktózu a v lidském těle se nemění na fruktózu.

Jak se vyrábí Sukrin?

Sukrin se vyrábí fermentací dextrózy (glukózy). Do glukózy se přidávají přírodní mikroorganismy, které spustí fermentaci. Výsledný produkt se filtruje, proplachuje a následně proběhne krystalizace na malá zrna. Tyto krystaly se znovu promyjí a vysuší horkým vzduchem. Nakonec jsou krystaly prosety, aby se zajistilo, že se do balení dostanou pouze ty správné velikosti, a připraveny k prodeji. Ve všech fázích procesu nejsou používány žádné chemikálie a žádné suroviny nejsou geneticky modifikovány. Fermentační proces je totožný s tím, jak se vyrábí víno, sýry a jogurt - je zcela přirozený.

Je Sukrin schválen v Evropské unii?

Ano. Sukrin (erythritol) byl po důkladném hodnocení schválen pro lidskou konzumaci v Evropské unii v létě 2006. V Japonsku se používá od roku 1990 a v USA od roku 1997.

Kolik kalorií obsahuje Sukrin?

Sukrin neobsahuje žádné kalorie. Pro srovnání, běžný cukr (sacharóza) má 400 kalorií na 100g. Kalorie jsou měřicí jednotka, která určuje, kolik energie je dodáváno tělu při metabolizaci jídla. Když se spotřebuje více kalorií, než je kalorický výdej, přebytek se ukládá jako tuk.

Co jsou cukerné alkoholy?

Cukerné alkoholy je skupina látek, které se vyskytují v přírodě. Chemicky mají společné prvky jak s cukrem, tak s alkoholem, ale navzdory jménu nejsou ani jedním z nich. Sukrin je založen na cukerném alkoholu nazývaném erythritol.

Jakým způsobem se Sukrin liší od jiných cukerných alkoholů?

Naše tělo nakládá se Sukrinem jinak než s dalšími cukernými alkoholy (xylitol, maltitol, sorbitol atd.). Sukrin je nejmenší ze všech známých cukerných alkoholů, a je téměř úplně (z 90 %) absorbován v tenkém střevě a vylučován beze změn.

Ostatní cukerné alkoholy jsou větší a dochází k jejich částečné absorpci v tenkém střevě. V tlustém střevě se rozkládají za působení bakterií, které produkují kyseliny a plyny. Tyto mastné kyseliny tělo používá jako zdroj energie. Navíc dochází ve střevech k odvodnění (kvůli osmotickému tlaku), což může způsobit průjmy.

Sukrin se tak liší od ostatních cukerných alkoholů tím, že není zdrojem energie, a při konzumaci v běžném množství nezpůsobuje žaludeční diskomfort.

Proč je na štítku Sukrin psáno "Nevhodné pro výrobu nápojů"?

Evropská unie rozhodla, že cukerné alkoholy nesmí být používány v nápojích, protože je snazší zkonzumovat větší než doporučené množství v pití než v jídle. Všechny cukerné alkoholy podléhají stejným právním předpisům, a proto musí mít tento štítek i Sukrin, přestože je mnohem lépe tolerovaný než ostatní cukerné alkoholy. V USA se však Sukrin může používat i v nápojích a doufáme, že se toho brzy dočkáme také v Evropě.

Jaká je doba trvanlivosti přípravku Sukrin?

Na obalu je uvedeno „doporučená spotřeba do 3 let od data výroby“. V praxi má však granulovaný Sukrin prakticky neomezenou trvanlivost, stejně jako běžný cukr.

Mohu se spolehnout na to, že je Sukrin bezpečný?

V roce 1998 proběhla důkladná a kritická studie všech aspektů používání granulovaného Sukrinu a nepřinesla žádné negativní závěry.

Zde jsou závěry 36tistránkové studie:

"Velké množství publikovaných dat podporuje závěr, že při podávání erythritolu nejsou pravděpodobné nežádoucí účinky u lidí v podmínkách zamýšleného použití v potravinách.

Dostupné studie prokazují, že erythritol se snadno vstřebává, není systémově metabolizován a rychle se vylučuje nezměněn v moči.

Kromě toho se erytritol vyskytuje endogenně a přirozeně ve stravě. Jak toxikologické studie na zvířatech, tak klinické studie důsledně prokázaly bezpečnost erytritolu, i když je konzumován denně ve velkém množství. Na základě celého souboru údajů o bezpečnosti erythritolu se dospělo k závěru, že erythritol je bezpečný pro zamýšlené použití v potravinách."

(Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174)

Můžu jíst Sukrin, když se stravuji v židovské nebo islámské tradici?

Ano, Sukrin je certifikován Kosher a Halal.

Jaký je chemický vzorec přípravku Sukrin?

Sukrin je 4-uhlíkový lineární cukerný alkohol a jeho chemický vzorec je C4H10O4.

Další podrobnosti o studiích prováděných na přípavek Sukrin naleznete na stránce našich referencí

Bobon.cz používá cookies, abychom Vám mohli poskytnou co nejlepší služby. Používáním naších stránek s tím souhlasíte. Více informací